SEO är en förkortning för ”Search Engine Optimization”, vilket på svenska blir sökmotoroptimering. Och det handlar om att optimera en webbplats, en webbsida eller en artikel för en sökmotor. Oftast är det Googles sökmotor man optimerar mot, eftersom den är dominerande. Vad är SEO mer specifikt?
Jo, optimeringen sker till exempel genom att placera sökfraser (som är releventa för din verksmahet, har en viss sökvolym och ej har för hög konkurrens) i rubriker och text, i meta-beskrivning, alt-tag för bilder och så vidare. Detta kallas on-page SEO. I begreppet ingår även att länka till artiklar inom den egna sajten. Sedan har vi teknisk SEO (hastighet, duplicerat innehåll, sitemaps, indexering, crawling, sidstruktur etcetera) och länkbygge (att få andra att länka till din sajt) som viktiga delar.
Enligt Googles riktlinjer uppmanas man att skapa intressant och högkvalitivt innehåll 🤴🏼 som andra läsare tycker är så bra att de självmant vill dela på sociala medier och länka till. Så man måste utmana sig själv som skribent eller videoproducent!
Vad är en sökmotor?
Det är en programvara, eller man kan kalla det en webbapplikation, som samlar in data från hemsidor på webben (World Wide Web). Detta kallas ”crawling” och pågår ständigt med hjälp av robotar (små program) som söker igenom varje hemsida på nätet. Datan lagras och organiseras i en gigantisk textbaserad databas. Och rankingen som sökmotorn gör baseras på denna analyserade data.
Så när du går in på Google.se till exempel har du hamnat på denna webbapp. Den ser väldigt enkel ut med sitt sökformulär och knappen ”Sök på Google”, men under ytan är den oerhört komplex och sinnrik. Innan man gör sökningen kan man under ”Inställningar” längst ner till höger påverka sökningen på olika sätt. Där kan man få en liten inblick hur oerhört kraftfullt detta verktyg är. Till exempel under ”Avancerad sökning” kan du välja att göra sökningen mot en viss webbadress, i ett visst land och även välja hur exakt sökfrasen ska vara.

När du har skrivit in din sökfras och tryck ”Enter” på ditt tangenbort visas sökresultatet.
En del kanske tror att sökningen sker ut mot webben direkt men det är alltså inte fallet. Då hade man inte kunnat få fram 28 100 000 resultat på sökfrasen ”banan” på 0,47 sekunder!
Så sökningen sker mot Googles databas och det innebär att de allra senast publicerade webbsidorna eller artiklarna inte kommer med för de har inte hunnits indexeras än.

Resultatsidan
Gränssnittet på resultatsidan, även kallad SERP (Search Engine Results Page), har även den en del funktionalitet. Under ”Verktyg” kan man välja vilket språk man vill söka på, och visa resultat från till exempel senaste året, månaden eller när som helst. Överst visas en liten informationstext om hur många resultat som hittades i databasen samt hur lång tid det tog.
På resultatsidan presenteras de 10 organiska resultat som enligt Googles rankingalgoritmer är de mest relevanta och trovärdiga och artiklar och som är av högst kvalitet. Det finns över 200 rankingfaktorer som påverkar. Google offentliggör dem inte men SEO-experter har genom åren lyckats klura ut vad som påverkar mest. Och kort sagt är det högkvalitativa, uttömmande texter från sajter som har många länkar pekande mot sig (länkarna ska komma från kända, trovärdiga sajter).
Man kan även se annonser på resultatsidan och dessa är en starkt bidragand orsak till att Googles moderbolag Alphabet är ett världens rikaste bolag. Företag kan alltså köpa annonser för vissa sökfraser på Googles plattform Google Ads. Det kallas inte SEO utan SEM (Search Engine Marketing). Men det är ett annat ämne!
Under ”Verktyg” kan man välja om man vill visa resultat på svenska eller alla språk, och visa resultat från till exempel senaste året, månaden eller när som helst. Du kan också filtrera sökresultatet på bilder, videor, shopping, kartor med mera.
När vi nu pratar om SEO så kan man påverka hur resultatet ser ut för din sajt genom att skriva lockande rubriker och metabeskrivningar. Även om du lyckas komma bland de 10 första är det ju inte givet att användaren klickar på just din rubrik bland de andra nio. Så då gäller det att din rubrik och beskrivning sticker ut bland mängden.
Analys

Med hjälp av all data som Google samlat in genom åren, vad gäller internetanvändares sökvanor på nätet, kan man identifiera vilka problem människor söker lösningar på. Eller vilka svar de söker på sina frågor. Eller vilka produkter de är intresserade av att köpa, och så vidare.
Aldrig tidigare i historien har man kunnat göra marknadsanalyser på detta sätt, och man har också den stora fördelen att man kan analysera vad som funkar och vad som inte funkar i sökmotoroptimeringen och den digitala marknadsföringen. Och företagets marknadsstragier baseras på fakta.
Genom att placera en kodsnutt på ditt företags hemsida får du tillgång till en mängd data. Man kan till exempel använda Google Analytics för att se hur en användare hamnat på din hemsida. Var det via ett social nätverk, var det via en Google-annons eller en organisk sökning? Eller skrev användare in din webbadress direkt i adressfältet? Man kan även se hur länge en användare stannar på din hemsida, vilka sidor som besöks och vilka länkar som klickas på. Man kan se om användaren surfar med mobil, surfplatta eller dator, vilket operativsystem, vilken webbläsare etcetera.
All denna data kan man dra slutsatser ifrån och dra nytta av i arbetet med att sökmotoroptimera ditt företags hemsida. Självklart kan man betala för annonser som visas på Googles förstasida, men när man sökmotoroptimerar en sajt är det de så kallade organiska sökresultaten man jobbar med.
Fördelen för dig som företagare att om ditt företag hittas bland de 10 första platserna på Googles resultatsida (organisk sök) är att chansen är stor att folk klickar på just din länk. De sajter som har funnits länge och har ett starkt varumärke ligger oftast i toppen på populära sökfraser.
Nya sajter behöver ett strategiskt arbete med digital marknadsföring och sökmotoroptimering för att nå toppen. Man måste dock vara på det klara med att sökmotoroptimering är ett långsiktigt och kontinuerligt arbete och att resultatet kanske visar sig först inom 3 – 6 månader. För att få ett snabbare resultat kan man komplettera med Google-annonser.
Verktyg

Det finns en mängd verktyg som man använder för att jobba med SEO. Några av de mest kända är SEMRush och Ahrefs och Moz. Det kostar en slant att använda dem, och oftast använder sig SEO-byråer av sådana verktyg. Det finns billigare program som Wincher, och vill man börja lära sig kan man använda Googles egna verktyg (Keyword planner, Google Search Console, Google Analytics). De är gratis men har inte så mycket funktionalitet som betallösningarna.
Video från Ahrefs
Har du 2 timmar över och vill fördjupa dig mer i SEO rekommenderar jag denna video från Sam Oh på Ahrefs
Vad är SEO sammanfattningsvis?
Ja för att sammanfatta frågan ”Vad är SEO?” kan man säga det handlar om att optimera webbplatser för sökmotorer med hjälp av on-page SEO, teknisk SEO, internlänkning, länkbygge och framför allt genom att skapa intressant, högkvalitativt innehåll. Så vässa pennan och sätt igång ✍🏼 !
Foto: Benjamin Dada, Unsplash