Retusch – bakgrund
Jag har genom åren som anställd på företaget Grafia gjort bildretuscher för IKEA, ICA, Jula, Volvo, Team Sportia, Intersport, Asko samt ett stort antal reklambyråer, samt klädbolag som Lindex, MQ, Kapp-Ahl, Ellos, Monki, Helly Hansen, med flera.
Innan digitalkamerans genombrott scannade jag dior och gjorde färginställningar i scannern. Sedan runt 2003, då scannarna ersttes av digitalfoto, ägnade jag majoriteten av min arbetstid i Photoshop.
Typer av retusch
- Färgkorrigering
- Färgställning mot tygprover eller andra varuprover
- Avancerade friläggningar (hår, päls, olika skärpedjup)
- Montage
- Omfärgning
- Borttagning av objekt
- Kreativ ljussättning och färg
- Tryckanpassning till dagspress och magasin
- Restaurering
Frilansande retuschör
Idag tar jag uppdrag från bland annat High Mind i Göteborg och magasinet Insight i USA.
Jag frilansar gärna för överbelastade tryckerier, tidningar, fotografer och kommunikations- eller mediabyråer.
Jag erbjuder retusch av modeller, kläder, andra e-handelsprodukter, miljöbilder etcetera.
Läs även om mina tjänster under grafisk produktion

Exempel 1: Friläggningar
Friläggning av hår kan vara knivigt. Här har jag frilagt modellen och placerat henne på en annan bakgrund.
I detta fall har jag jobbat med blandningslägen i lager samt kanaler och masker.
Att frilägga päls och hår löser man inte med banverktyget utan kreativa tricks behövs!
Här är ett annat exempel där bakgrunden är ganska rörig. Det gör friläggningen svårare och man behöver då skapa hår genom att måla fram hårstrån.
Hade bakgrunden varit vit eller ljus, det vill säga i en färg som skiljer sig från håret, kan man komma långt med Photoshops AI-baserade markeringsverktyg.
Men när bakgrunden är i olika färger funkar inte det utan man får då använda andra verktyg och koncept.
Självklart måste man även tänka på att få till snygga skuggor när man frilägger objekt.

Exempel 2: Omfärgningar
Det är vanligt inom produktfoto att man fotograferar en produkt och sedan fixar de olika färgvarianterna i Photoshop. Så här är exempel på det.
Nedan en omfärgning från svart till vitt. Det är lite klurigare jämför med att färga om från vitt till svart. Man får jobba med exakta masker och påverkar kanalerna.


Linkedin-rekommendationer


Exempel 3: Montage
I videon visar jag exempel på en vanlig sorts retusch; att man monterar ihop två eller flera bilder till ett montage. Till exempel om ett företag som IKEA eller Asko fotograferar ett kök med vitvaror för en viss säsong, kanske de nästa säsong har bytt ut vissa produkter.
Då kan jag som retuschör montera in bilden på den nya produkten. Ofta krävs en anpassning av ljus, skuggor och vinklar eftersom produkten och miljöbilden fotograferades under vitt skilda förhållanden. Även skärpan kan behöva anpassas eller korn (brus).
I denna retusch har jag använt en del effekter, som till exempel rörelseoskärpa med hjälp av brus, och även färgjusteringar.
Exempel 4: Borttagning
I detta exempel handlar det istället om att ta bort något från en bild. I det tomrum som skapas måste man givetvis fylla på med vad som bör finnas med. I detta fall fick jag bygga hus, bil och båt! En sådan retusch som i filmen tar mig runt 3 timmar.
Man får lägga en del tid på att skapa exakta masker med hjälp av banor eller markeringsverktyget. Och i de flesta fall fanns det information som jag kunde kopiera och modifiera. Det gäller även att se till att inget ser upprepat ut.
Men relingen på båten fick jag bygga själv med toningar och effekter. Även texten på en av båtarna fick jag skapa själv.

Uppdrag för veckomagasin
Ett av mina uppdrag som retuschör är inom media.
Jag redigerar bilder för tidningen”Insight” som ges ut varje vecka. Det är ett amerikanskt nyhetsmagasin som distribueras över hela USA.
Jag gör färgförbättringar som till exempel lättningar, kontrast, mättnad och anpassning till max färgmängd. Det förekommer även retuscher i form av avancerade friläggningar och snygga skuggor.
Jag hjälper gärna tidningar med liknande bildbearbetning i Sverige. Det kan handla om dagspressanpassning av bilder eller anpassning till magasin med finare papper.

Exempel 5: Färgkorrigering och brusreducering
Här har jag reducerat bruset i bilden. Brus uppstår när fotografen tvingas använda höga ISO-tal, och det är att sätt att få upp ljuset i mörka förhållanden.
Blåsticket i bilden är neutraliserat. Man ska som retuschör inte ändra känslan i en bild och fotografen kanske ville ha en blå bild, men i detta fall tog jag bilden som ett exempel på vad man kan göra med färger i Photoshop.