Hur gör man en hemsida gratis? – 3 smarta tips!

Det är väldigt svårt att göra en hemsida helt gratis men det går! Problemet är att få hemsidan publik, det vill säga att den ligger ute på nätet, samt att koppla den till en egen domän.

Så normalt sett måste du köpa en domän som kostar minst runt 170 kr per år (olika toppdomäner kostar lite olika och det finns olika leverantörer med varierande prisssättning). Visst, man kan klara sig utan egen domän. Frågan är vad syftet är med din hemsida.

En annan kostnad som är svår att komma undan är webbhotellet. Ditt innehåll (texter, bilder, videor etcetera) måste lagras på en server så att andra kan komma åt dem i sina egna webbläsare. Det är så webben funkar.

Så hur gör man en hemsida gratis? Nedan följer lite bakgrundsinformation samt några konkreta tips på hur du gör en hemsida helt gratis, och även nästan gratis.

Vilka kostnader brukar man ha för sin hemsida? 

Webbhotell

Om vi säger att du är tekniskt begåvad  🤓  och till och med kan skriva kod då behöver du ingen så kallad CMS eller något annat verktyg. Du skriver direkt i ett kodningsprogram  som till exempel Visual Studio Code (gratis), och skickar upp filerna till ditt webbhotell. Du behöver minst behärska Html, och CSS och vill du ha funtionalitet så krävs även Javascript och ett backendspråk som till exempel PHP, C#, Python eller Java.

Så kostnaden för webbhotell brukar man ha, och som jag sa tidigare, själva domännamnet. Kostnaden för webbhotell varierar beroende på prestanda, utrymme och bandbredd, samt vilken typ av support, antal webbplatser och databaser man får, och så vidare.

Detta kan vara en djungel och svårt att jämföra. Vad som är vanligt är att man får ett bra pris första året och sedan höjs priset avsevärt. Enklast är nog att leta upp jämförelsesajter som denna – Billiga Webhotell 

Och jag erbjuder själv webbhotell till bra priser 👍 , så testa mig om du känner för det!

Domäner

Billiga .com-domäner kan du köpa hos till exempel Porkbun.com (från 9 US-dollar och uppåt per år). Billiga .se-domäner kan du köpa hos EgenSajt.se (runt 170 kr per år)

Plattformar

Kan du inte koda så behöver du jobba med något verktyg och då finns det både gratisvarianter och betallösningar.

Webbplatsbyggare brukar finnas hos det webbhotell du anlitar. Alla har sina egna sig byggare och syftet från deras perspektiv är givetvis att låsa in dig i ett abonnemang. Så det innebär att så länge du betalar dem så existerar din hemsida och visas på nätet – när du säger upp ditt abonnemang tas din hemsida ner.

Andra lösningar är plattformar så som Wix, Squarespace och Shopify (den senare är för webbshoppar). Då samlar du allt hos dem, det vill säga sig byggare, domän, webbhotell, support och de verktyg du behöver.

Sen har vi så kallade CMS:er det vill säga ”content management systems”. De mest kända är WordPress och Drupal och i viss mån Joomla. Alla är öppen källkod vilket innebär att man får använda dem gratis. Och att utvecklare bidrar med förbättringar utan att ta betalt.

Med dessa system krävs ändå vissa kostnader och det är återigen webbhotell och domän som man behöver. WordPress har också en helt gratis variant där webbhotell ingår. Det kallas WordPress.com. Men problemet är att det är gratis ända fram tills du vill publicera din hemsida. Då kostar det pengar så klart 🤥 !

Gratis webbplatsbyggare:

Google Företagsprofil – Detta är mest för företag. Företagsprofilen hjälper dig att synas hos Googles sökmotor. Man kan nästan se det som ett socialt nätverk. Tidigare fanns Google+, sedan blev det GoogleMyBusiness och nu heter det Google Företagsprofil.

Här lägger du in alla uppgifter om ditt företag; adress, öppettider, bilder, vilka tjänster och produkter du har med mera. Och du kan även skapa en hemsida här, men du får ingen egen domän gratis.

WordPress.com Du får ett domännamn som till exempel anders.wordpress.com. Du kan bygga din hemsida men inte publicera den gratis.

Wix.com Wix är en hemsidesbyggare som har blivit väldigt populär. De har en gratisversion men då får du stå ut med reklam på din hemsida.

Webnode Ännu ett alternativ för att bygga hemsidor gratis. Du får dock ingen egen domän, den kostar alltid pengar.

För dig som hellre tar till dig information via video – några sammanfattande ord av denna artikel.

Vilken kunskap krävs?

Att lära sig olika CMS:er och plattformar som Wix och Squarespace är inget som kräver superteknisk begåvning. Det finns många gemensamma nämnare mellan alla dessa system och jag brukar säga att kan du hantera ditt eget Facebook-konto och Microsoft Word så har du bra grundkunskaper.

Men för att få till snygg design och bra funktionalitet får man sätta sig in i respektive ekosystem och få allt att funka tillsammans. Ett tillägg i WordPress till exempel kan kräva en mängd inställningar som kan ta flera timmar att konfigurera och testa. Och vet man inte vad det handlar om eller känner till olika begrepp så är det svårt. Då behöver man ta hjälp av en webbutvecklare.

Varför gratis hemsida? 

Är det ett hobbyprojekt som du ska visa för din familj eller dina vänner så kan man absolut göra något som är gratis. Men så fort du vill att din hemsida ska vara tillgänglig för allmänheten så är det i alla fall värt att lägga några slantar på hemsidan. Och driver du företag så är det självklart att du ska ha en egen domän, webbhotell och en proffsig hemsida. Annars riskerar du att tappa trovärdighet och istället för att stärka ditt varumärke får hemsidan en motsatt effekt.

Hur gör man en hemsida gratis?

  • Skaffa ett gratiskonto hos Google, Webnode eller Wix. Du kan dock inte ha en egen domän för deras gratistjänster.
  • Skapa ett konto hos WordPress.com. Du kan bygga din hemsida helt gratis där men du får ingen egen domän. Och hemsidan publiceras inte heller för allmänheten. Om du bara vill ha en hemsida för dina nära och kära kan du ge dem användarkonton med egna login. Då kan de se hemsidan när de är inloggade.
  • Det här blir lite skämtsamt men så här kan man iallafall göra: Du får be en tekniskt begåvad person i din närhet om hjälp och göra honom eller henne en gentjänst😅. Den personen måste ha en dator i sitt hem som står på dygnet runt och som funkar som en server! Där ska din vän installera WordPress åt dig. Sedan kommer du få logga in och du kan skapa din hemsida i WordPress. Din hemsida får ett IP-nummer istället för en domän. Gratis men inte så användarvänligt 😉.

Så här skulle jag gjort 

Jag skulle helt klart välja WordPress.com🏅. Du blir inte inlåst hos något specifikt webbhotell till att börja med.

Och när du en vacker dag känner att du vill ta det mer seriöst kan du antingen köpa till de tjänster du behöver från WordPress.com. Jag talar då om att koppla en domän till din sajt samt att använda ”hosting” hos WordPress.com, det vill säga deras webbhotell.

Om du senare vill ta ytterligare ett steg mot större anpassningsmöjligheter och göra som de flesta, kan du flytta din WordPress.com-sajt till WordPress.org. Då har du oändliga möjligheter att skapa en sajt med i princip vilka funktioner som helst, allt från integration med nyhetsbrev, webbshop, utbildningsplattform, medlemssajt med mera.

Och nu kan du dessutom välja vilket webbhotell du vill ha och kan även flytta hemsidan till vilket annat webbhotell du vill om du senare skulle känna för det.

Ja, allt det där är en annan historia såklart. Men för en relativt låg kostnad öppnar en WordPress.org-sajt upp oanade möjligheter.

För den som fortfarande nöjer sig med gratis – testa något av förslagen ovan!

Foto: Maksym Kaharlytskyi, Unsplash 


Tidsvinnaren – 9 steg mot ökad produktivitet

Detta är en 9 veckors utmaning där du varje vecka får tips och uppgifter som kommer att öka din produktivitet. Kursen är en mailsekvens med text och videolektioner som handlar om principer, tekniker och verktyg som effektiviserar ditt arbete. Anmäl dig till gratiskursen nedan.

Tidsvinnaren