Affinity Publisher eller Adobe Indesign?  

Du som har jobbat inom den grafiska branschen ett tag kanske har hunnit testa olika layoutprogram genom åren. Affinity Publisher är en relativt ny och mycket kraftull uppstickare på layoutfronten.

Själv började jag med QuarkXPress i början av 90-talet. Adobes layoutprogram på den tiden hette PageMaker men vi som hade jobbat med QuarkXPress tyckte att PageMaker var rena pinan och det gick under smeknamnet ”pissmaker”😅. Lite taskigt men så kände vi för det strulade ofta!

QuarkXPress var under en lång tid standard inom tidnings- och reklamvärlden men under åren vidareutvecklades PageMaker till Indesign, som numera total dominerar marknaden. Eftersom Indesign har likheter med både Illustrator och Photoshop, samt att Indesign blev mer och mer robust och kapabelt, försvann QuarkXPress mer eller mindre.

Men på senare år har det kommit fram en utmanare till Adobes dominans, och det är Affinity Publisher från det engelska programvaruföretaget Serif. De har precis som Adobe även program för illustrationer och bildredigering. Så deras motsvarighet till Illustrator heter Affinity Designer, och Photoshops kusin heter Affinity Photo.

Affinity populärt hos universiteten 

Den största fördelen med Affinity Publisher jämfört med Adobe Indesign är priset. En licens kan köpas som en engångsbetalning för 649 kr. Det är oerhört billigt för ett spåpass stort och användbart program. Kostnaden för Adobe Indesign, som är ett abonnemang, är 2880 kr per år 🥵.

Därför kan man se att Affinity har börjat ersätta Adobe på universiteten. Där kan eleverna få tillgång till Affinitys program och det är ett utmärkt vertyg för att skapa avhandlingar och olika flersidiga dokument.

Sammanfattning av artikeln i videoformat.

Vem bör välja Affinity Publisher före Adobe Indesign ?

Eftersom Indesign är så dominant på marknaden så är det lättare att få jobb om du som grafisk designer eller grafiker behärskar Indesign. Och även i scenariot där du samarbetar med andra i ett projet är Indesign mer lämpligt eftersom de andra troligen jobbar i Indesign. Och har du jobbat länge i Indesign kan det vara en utmaning att lära om gränssnitt och upplägg i Affinity även om koncepten är de samma.

Man känner dock igen sig bland paletter såsom lager, typografimallar och typografi. Även de olika verktygen känns igen. Man hanterar dock länkade bilder annorlunda och även om flera kortkommandon är de samma så finns det skillnader.

Så vem bör välja Affinity?

  • Du som ej har behov att göra karriär inom reklam- eller tidningsbranschen som grafisk designer kan mycket väl jobba i Affinity.
  • Du som jobbar på hobbybasis eller ideellt med grafisk design.
  • Du som aldrig rört Indesign och vill lära dig grafisk design. Det du lär dig kommer du att ha nytta av om du i framtiden vill gå över till Indesign.

Vem bör välja Indesign?

  • Du som redan har erfarenhet av Indesign kan tycka det är krångligt att byta. Kortkommandon sitter i ryggmärgen och du hittar lätt bland alla menyer och paletter och vet vad olika funktioner gör.
  • Du som har företag och drar in pengar på grafisk verksamhet och kan då lättare motivera kostnaden.
  • Du som jobbar i flera av Adobes produkter har tillgång till cirka 20 fantastiska program i Creative Suite (cirka 7200 kr per år).
  • Du som vill vara attraktiv på arbetsmarknaden.

PDF-redigering  och idml

En av styrkorna med Affinity är att man kan redigera PDF-filer 🙏.. För att kunna göra det med Adobes program så behöver man antingen Adobe Illustrator eller Adobe Acrobat Pro eftersom Indesign kan inte påverka PDF:er på det viset.

Och man får inte heller missa att Affinity kan öppna Indesigns idml-filer. En idml-fil används normalt sett om man behöver öppna ett Indesign-dokument från en senare Indesign-version än den man har själv.

Så med Affinity kan du alltså ta över Indesign-projekt och jobba vidare i Affinity. Jag har inte testat tillräckligt mycket för att garantera att allt hänger med, men i grunden funkar det i alla fall.

Testa gratis!

Jag har inte i denna artikel jämfört de båda programmen mot varandra och vilka funktioner som är bättre hos den ena eller sämre hos den andre. Det finns en del artiklar på nätet såklart, till exempel denna

Men båda funkar för Mac och Windows och båda är mycket stabila och kraftfulla program för att skapa grafisk design. Om man är osäker kan man testa båda programmen gratis. Indesigns gratisperiod är 7 dygn och Affinity är 30 dygn. Då kan man lättare bilda sig en egen uppfattning hur användbart det är för ens egna behov, hur svårt det verkar vara att lära sig samt hur man gillar respektive gränssnitt.

Testa och skapa och ha kul 😜 !


Tidsvinnaren – 9 steg mot ökad produktivitet

Detta är en 9 veckors utmaning där du varje vecka får tips och uppgifter som kommer att öka din produktivitet. Kursen är en mailsekvens med text och videolektioner som handlar om principer, tekniker och verktyg som effektiviserar ditt arbete. Anmäl dig till gratiskursen nedan.

Tidsvinnaren