Inledning
Inom reklamfotografering är det väldigt vanligt att man vill ta bort bakgrunden på bilder och bara låta produkten finnas kvar mot vit bakgrund (eller någon annan färg). Detta gäller även modellfoto. Men det kan hända att även du som privatperson vill göra det med dina bilder. Man brukar kalla detta att frilägga bilder. Här kommer lite tips och tankar om ämnet.
Varför frilägga bilder?
Inom reklamfoto så fotas oftast bilderna i en studio. Objektet är placerat på ett fotobord eller på golvet och runt omkring finns diverse utrustning, kablar, i vissa fall linor och lim för att fästa produkten. Så då är det ganska självklart att när bilden publiceras på en e-handels-sajt att det är fokus på produkten och inget annat. Detta gäller självklart inte när man har arrangerat fotografering med en snygg bakgrund.
Och när man vill göra fotomontage så är det vanligt att man frilägger en person (eller något annat objekt) och lägger in personen mot en annan bakgrund.
Som amatörfotograf som tar bilder på resor, vänner, familj etcetera kan det hända att du lyckats med en bild men bakgrunden är rörig och distraherande. I sådan fall kan det vara lämpligt att frilägga bilder. Och du kanske är kreativ och vill skapa ett montage av flera bilder. Då är det nödvändigt att behärska att frilägga bilder.
Hur frilägga bilder? Det traditionella sättet
Det finns en mängd tjänster på nätet som kan hjälpa med att frilägga bilder men kvaliteten varierar. Och använder man online-verktyg som till exempel Adobe Creative Cloud express får man ingen lagermask! Att ha lagermask tycker jag är väldig viktigt. Att jobba med lagermask följer principen att man alltid kan återgå och ändra sina redigering, det vill säga man jobbar ”icke förstörande”. Dessutom kan man bara exportera ut PNG från denna tjänst, när PSD är att föredra vid trycksaksproduktion.
Jag kommer nu beskriva hur frilägga bilder i bildredigeringsprogrammet Photoshop.
Det traditionella sättet att ta bort bakgrunden på bilder i Photoshop är följande:
- Skapa en markering av objektet med hjälp av ett markeringsverktyg (lasso, trollspöt, bana som görs om till en markering). Läs mer om banor nedan.
- Duplicera bottenlagret
- Lägg till en lagermask på det duplicerade lagret. Lagermasken är vit på den delen som var markerad (objektet) och svart på resten (bakgrunden). Det som är svart i en lagermask visas inte.
- Skapa ett vitt lager som placeras under det duplicerade lagret
Vad som är tidsödande och vad som kräver viss övning är att skapa en korrekt markering. Tack vare att man har en lagermask så kan man måla fram eller måla bort eventuella brister i markeringen. Detta kräver också en viss grad av övning och erfarenhet.
Har du till exempel en bild med långt skärpedjup så ska lagermasken vara relativt skarp överallt. Har du kort skärpedjup, det vill säga skärpa på objektet och oskärpa på bakgrunden, behöver lagermasken ha olika skärpa. Om man till exempel frilägger en bild på en person som sitter i en fåtölj kan det vara så att personens kropp och huvud är skarpa men fåtöljens bakre del är oskarp. Då ska lagermasken inte vara skarp just i fåtöljens bakre del.
Att få till en bra lagermask är lite av ett hantverk. Man kan jobba med olika stora och olika mjuka penslar. Man kan även göra markeringar med ludd och lägga på oskärpa, eller jobba med toningar som skapar olika skärpa i masken.

Hur frilägga bilder med Photoshops AI-verktyg?
Vi har på senare år fått AI-baserade verktyg i Photoshop som gör jobbet med ett klick. De finns under menyn ”Select” (”Markering”) och man kan välja till exempel ”Select subject”, ”Select sky”, ”Remove background”.
Dessa funktioner gör hela jobbet, det vill säga, skapar markering, duplicerar lager, skapar lagermask. Men utmaningen med detta arbetssätt är det samma som det traditionella arbetssättet, det vill säga markeringen och lagermasken måsta vara korrekt. Det duger inte att en person blir frilagd från bakgrunden om allt är perfekt förutom att personen bara har tre fingrar. Eller att halva örat har försvunnit! Så då får man ändå gå in manuellt i lagermasken och finjustera.
Banor – det mest perfekta men det mest tidsödande
Precis som i Illustrator så kan man skapa så kallade banor (Bezier-kurvor). Man kan skapa oerhört fina markeringar från banor. Man lägger in ankarpunkter som kan göras med mjuka övergångar tack vare sina handtag. Och banorna man skapar kan lätt göras mjuka och runda när man behärskar tekniken. Man får traggla lite i början men sedan är det inte så svårt.
Vad som är i princip omöjligt att få snyggt med banor är hår och päls. Hårstrån är för tunna oftast och då är det bättre att använda andra tekniker (AI-verktyg, pensel, masker från underexponering etc).
Eftersom skapandet av banor tar så mycket tid men som är så precist har det vuxit fram en marknad i låglöneländer där arbetare specialiserar sig på att leverera bilder med banor till företag i Europa och USA. Googla på ”clipping path asia” så får du upp rätt många träffar. Dessa företag levererar bilder med banor till en bråkdel av vad det kostar i till exempel Sverige.
Transparent eller vit bakgrund
Ibland är det en fördel med transparent bakgrund för då har den layotare eller webbdesigner som ska placera in bilden i sin design möjlighet att själv välja färg på bakgrunden. Då gäller det att ta bort alla lager som ligger under det duplicerade lagret (lagret med objektet och lagermasken).
Lägger du en frilagd bild med vit bakgrund på en färgad bakgrund så blir det en vanlig fyrkantsbild eftersom den vita bakgrunden i bilden täcker den färgade bakgrunden.
Filformat
Filformat hänger tätt ihop med om man ska ha vit bakgrund eller transparent bakgrund. För vit bakgrund rekommenderar jag jpg och för transparent bakgrund är det PSD (för trycksaker) och PNG (för webb) som gäller. För tryck kan man även använda TIFF för transparenta bilder. Men ska bilden in i till exempel en tidningslayot i Adobe Indesign är PSD det mest kompatibla filformatet (även om TIFF funkar bra i de flesta fall). Fördelen med TIFF är att man med hjälp av ”ej förstörande” komprimering kan få ner filstorleken. Själv föredrar jag PSD för alla mina lagerbilder.
Apropå Indesign
Det kan vara bra att veta att när en frilagd bild monteras in i Indesign så har man nytta av bildens masker och banor. Om du till exempel vill ha så att texten följer den frilagda bilderns ytterkonturer så kan du välja om Indesign ska basera detta på bilders bana eller mask.
Jag hoppas du fått lite mer förståelse om ämnet frilägga bilder! Det bästa är givetvis att börja frilägga lite bilder själv med de olika tekniker jag beskrivit. Och källa för information är YouTube!