Snabbare hemsida

En snabbare hemsida är en viktigt del av användarupplevelsen (även kallat UX, alltså ”User Experience”).

Det har blivit särskilt viktigt sedan vi mer och mer börjat använda mobiltelefoner för att surfa på webben. Har man bara mobiluppkoppling och kommer in på en hemsida som laddar långsamt är det troligt att man snabbt ger upp och surfar vidare.

Google har även snabba laddtider som en av många faktorer för hur högt hemsidor rankas. Överhuvudtaget belönar Google sidor som har en bra användarupplevelse.

Som webbutvecklare kan jag se till att din hemsida laddar snabbt.

Läs även om hur jag kan hjälpa dig att med drift & säkerhet.

Optimering

När jag optimerar hemsidor så att de ska ladda snabbare tittar jag på lite olika faktorer.

  • Får jag välja WordPress-tema väljer jag ett som redan är väl optimerat. De sidor jag bygger själv har ett sådant tema i grunden
  • Med hjälp av plugins ser jag till att filerna som hämtas från servern till användarens webbläsare är så få och små som möjligt (man kan t ex optimera bildfiler, minifiera kod och bunta ihop flera filer till en)
  • Och med cachningsplugin ser jag till att sidan cachas på ett bra sätt.
  • Även servern där din hemsidas filer och mappar finns, dvs på ditt webbhotell, har betydelse när vi talar om snabbhet. Jag själv erbjuder webbhotell med en modern teknik som heter ”Litespeed” vilket ökar hastigheten ytterligare.

Jag hjälper dig gärna med min tjänst ”Snabbare hemsida”.
OBS! Tjänsten ingår även i drift & säkerhetspaketet Diamant.

Låt mig snabba upp din sajt! Pris: 140 kr/mån + startavgift 385 kr

Exempel: långsam hemsida

Nedan är testet från GTmetrics innan jag gjorde optimering för en av mina kunder. Betyget E är ganska lågt och 5.7 sekunder är för lång tid.

Leva 1

Exempel: snabbare hemsida

Här ser man en tydlig förbättring efter att jag gjort ett antal optimeringsåtgärder. Nu med betyg A och laddtid på 1,3 sekunder.

Leva 2

Vanliga frågor om optimering

Är snabbhet en rankingfaktor?

Hemsidor rankas av Google enligt en mängd parametrar. Snabbhet är en av dem men tillhör inte de viktigaste. Men en snabb sida förbättrar användarupplevelsen och därmed minskas den så kallade avvikningsfrekvensen, dvs användaren stannar längre kvar på hemsidor med bra användarupplevelse.

Hur vet man att ens hemsida är långsam?

Om det tar mer än 2 sekunder innan sidan laddas, dvs innan man ser något innehåll, är den för långsam. Man kan även mäta ”page speed” på sajter som GTmetrix och PageSpeed Insights.

Varför behöver bilder optimeras?

Bilder för webb (eller rättare sagt för bildskärm) behöver inte vara så stora som bilder för tryck. Har man inte koll kan det hända att onödigt stora bilder läggs in på en hemsida vilket segar ner sajten. Bilder bör dessutom komprimeras ganska hårt och man ska även rensa bort metadatan från bilderna.

Vad är minifiering av kod?

Minifierad kod har inga blankrader, indrag, mellanslag, funktionsnamn, kommentarer o s v, vilket minskar filstorleken. Det är svårläst för en människa (t ex en programmerare) men datorer förstår utmärkt.

snabbare hemsida klocka
Foto: Saffu från Unsplash

OBS! Tjänsten ingår även i drift & säkerhetspaketet ”Diamant”

Beställ någon av mina webbtjänster