Så här fotograferar jag flaskor

Jag heter Anders och jag är produktfotograf med en passion för att ta fantastiska produktbilder, vilka bidrar till ökad försäljning! Bra ROI (return on investment) eller med andra ord ”win-win”. Jag specialiserar mig på att fotografera vinflaskor, ölflaskor, spritflaskor, burkar och liknande.

Min arbetsprocess i korta drag

Jag använder 1-4 ljuskällor samt reflektorer och fotar på diverse underlag och mot diverse bakgrunder, beroende på kundens önskemål, budget samt vad jag tycker är passande.

Jag använder en Canon systemkamera med högkvalitativt makroobjektiv och bilderna laddas in via kabel direkt in till datorn. På så sätt ser jag bilden på stor bildskärm (och inte den lilla displayen på kameran). 

Bildskärmen är kalibrerbar och jag kalibrerar den varje månad vilket säkerställer korrekt färgåtergivning.

Produktbild med ”styling” – i detta fall vattendroppar och is.

Jag använder en så kallad color-checker som skapar en profil för kameran och objektivet. Denna profil lägger jag på bilderna i bildbearbetningsprogrammet för att få korrekt färgåtergivning. Det är alltså inte givet att kameran automatiskt ger korrekta färger. Viss färgjustering kan ändå behövas och det gör jag i Photoshop och med en kalibrerad proffsskärm från Eizo.

Exempel på ljussättning med 4 ljus och polarisationsfilter

Genomlysande ljus bakifrån
Ljus från vänster
Ljus från höger
Ljus på etikett (utan pol-filter)
Färdig bild: Genomlysande ljus bakifrån, 2 sidoljus samt ljus på etikett (med polfilter + retusch). Frilagd med en skugga+spegling.

Problem och lösningar

Kollar man runt på nätet så kan man se både bra och dåliga produktbilder. Flaskor är speciellt utmanande eftersom glas är både reflekterande och genomskinligt så ljussättningen är A och O. Här är några problem jag upptäckt samt lösningarna på dessa problem.

Fotografering av glas – problemLösningar
Överexponering så att ljusa detaljer försvinnerKorrekt exponering 😃
Underexponering så att mörka detaljer försvinnerKorrekt exponering 😃
Reflektioner från studion syns i produkten (kamera, fotograf etc)Smart positionering av produkt, smart ljussättning samt retusch
Fula blänkPolarisationsfilter på objektiv och ljus + retusch
Assymmetrisk produktKorrekt objektiv och korrekt vinkel
Felaktiga färger”Color checker”, kalibrerad skärm och korrekt betraktningsljus
OskärpaKvalitetsutrustning samt korrekta inställningar
Etiketten är för mörkLjussätt etiketten 😃
Onaturliga skuggorEj för mörka/ljusa. Ej för hårda/mjuka. Skuggorna ska få produkten att ”landa”
Felaktiga friläggningarSe till att friläggningarna exakt följer produkten samt att masken har samma skärpa/oskärpa som kanten på produkten (t ex vid kort skärpedjup).

Fler exempel

Här har jag skapat ett ljus som gör att reflektionen i flaskan liknar ljuset från ett fönster.

Här har jag ett smalt ljus som skapar den skarpa smala reflektionen, samt ett bredare ljus som rundar av flaskans högra del.

Kvalitetsutrustning gör skillnad!

Vanligt zoom-objektiv för bild 1. Canon 100 mm högkvalitativt makroobjektiv (som jag använder) för bild 2. Man kan tydligt se skillnad i skärpa och kontrast.

Tack för att du tog dig tid att läsa ända hit. Jag kan fotografera flaskor enligt Systembolagets kravspecifikation. Hör av dig om du har behov av min tjänster!


Tidsvinnaren – 9 steg mot ökad produktivitet

Detta är en 9 veckors utmaning där du varje vecka får tips och uppgifter som kommer att öka din produktivitet. Kursen är en mailsekvens med text och videolektioner som handlar om principer, tekniker och verktyg som effektiviserar ditt arbete. Anmäl dig till gratiskursen nedan.

Tidsvinnaren